In de hemel bereidden Maria en het Jezuskind zich voor op hun tocht naar de aarde.
Maria’s weg voerde van ster tot ster. Iedere ster gaf het mooiste wat hij bezat: een draad van goud. Daarmee wilde Maria een kleedje weven waarin ze het Jezuskind bij zijn geboorte wilde wikkelen.
Maria begon te weven. Maar de gouden draden wilden niet bij elkaar blijven. Ze wilden steeds uit elkaar gaan, als heldere stralen. Maria maakte zich zorgen want met Kerstmis, wanneer de koude wintermaanden zouden beginnen, moest het kleedje klaar zijn.
In het rijk van de zon, maan en sterren, ontmoette Maria Sint Nicolaas. Ze vertelde hem dat ze zo graag een kleedje wilde weven voor het Jezuskind, maar dat het niet wilde lukken.
Sint Nicolaas, die ook op weg was naar de aarde om geschenken naar de kinderen te brengen, beloofde dat hij haar de vreugde zou schenken van de kinderharten, die stralen als fonkelende aardesterren.
En zo gebeurde het dat Sint Nicolaas in de nacht van 5 december naar de aarde ging om zijn geschenken naar de kinderen te brengen. De sterrenkinderen brachten de goede daden, gedachten en woorden van de kinderen op aarde naar Maria en veranderden ze in goud. Het goud van de kinderzielen op aarde.
Dankzij de hulp van de sterrenkinderen en de aardekinderen kon Maria haar zachte kleedje, geweven met gouden draden, op tijd afkrijgen.

Het feest van Sint Nicolaas wordt gevierd in het begin van de advent. Het eerste kaarsje op de adventskrans is al aangestoken. Buiten wordt het donkerder en binnen wordt het steeds lichter.
In deze tijd, waarin alles en iedereen wacht op wat komen gaat, brengt de goede Sint ons een bezoek.

In het Speelschooltje komt Sint Nicolaas op donderdag 4 december.
Er zal een prachtige troon voor hem klaarstaan. De kleuters wachten hem op in kaarslicht, met gezang en zelfgemaakte geschenkjes.
We hopen dat hij ook dit jaar weer zijn mooie verhaal zal vertellen.
Sint zal ook even door het raam naar de peuters wuiven, maar dat blijft nog een verrassing …

Bij de kleuters en de eersteklassers in de Volkstraat komt de Sint op vrijdag 5 december als een bode uit de hemel naar de kinderen. Heel hoog, op de derde verdieping, in de donkere gang naar de euritmiezaal, staan de vierdeklassers met sterrenbogen, lichtjes en klokkenspelen. Zij spelen en zingen als engeltjes de kleuters tegemoet met het lied ‘Over sterre, over zonne …’.
In de zaal, die bijna enkel met lantaarntjes verlicht wordt, komt Sint Nicolaas binnen (zonder Piet, want die is ondertussen in de klassen …sst). De kinderen zingen liederen. De Sint vertelt over zijn ontmoeting met Maria en haar wens om een kleedje te weven. En hoe aarde- en sterrenkinderen haar daarbij hielpen met mooie gedachten en liefdevolle daden.
Daarna brengt elke klas een zelfgemaakt geschenk (tekening, knutselwerk, lied …) naar de Sint. En dan moet hij helaas alweer vertrekken.
Wanneer de kinderen terug in de klas komen, vinden ze voor ieder een speculaas en iets moois om met de hele klas te delen.

Daarna gaat de Sint met zijn Pieten naar de kinderen van de tweede tot zesde klas. In de feestzaal worden ze enthousiast verwelkomd met mooie liederen.
De Sint spreekt de kinderen toe en zegt iets positiefs over elke klas. De kinderen brengen hem geschenken.
Terwijl de Sint in de klassen gaat kijken of alles in orde is, worden de Pieten een beetje ‘uitbundig’. Hiermee spiegelen ze de gedragingen van de kinderen onder de vorm van kleine voorvalletjes die de kinderen zeker zullen herkennen.
Wanneer de Sint terugkomt, wordt het feest afgerond met enkele liederen en gaat hij onder de sterrenbogen van de sterrenkinderen naar buiten.
Wanneer de kinderen terug in de klas komen, vinden ze voor ieder lekkere speculaas en een geschenk voor de hele klas.

Geschenken bij Sint Nicolaas
Het belangeloos schenken van iets zelfgemaakt is typerend voor het feest van Sint Nicolaas. Je schenkt en verwacht geen dankjewel van het kind, omdat het niet weet dat jij het gaf.
Voor de kinderen ligt de nadruk op het vreugdevolle krijgen van mooie geschenken en van het samen delen door het spel.

Terug naar De pedagogie