De geschenkenbeurs

De geschenkenbeurs is op bijna iedere steinerschool een vast item.
Tientallen jaren lang was het een feest, misschien zelfs wel heimelijk hét feest van de steinerschool. Het feest dat de intimiteit en gezelligheid van de kersttijd op school inluidde. Het feest dat hoorde bij de onuitwisbaarheid van het kerstspel van de leraren.
Bij ons op school kende de geschenkenbeurs haar hoogtepunt in de jaren tachtig en negentig, daarna is ze een aantal jaren vervangen door een kunstenfestival, Licht in Donker.
Tenslotte kwam de zin voor een kerstbeurs terug en sedert een drietal jaren mogen we ons gelukkig prijzen met een gezellige, kleine, jaarlijkse geschenkenbeurs. Dit jaar vindt ze plaats op zaterdag 13 december 2014, in de foyer en de feestzaal van de school.

Wat is de zin van de geschenkbeurs? Uiteraard, geld in het laadje brengen van de altijd behoeftige steinerschool. Maar het is veel meer dan dat. Geld verdienen voor de school is een eervolle en noodzakelijke aangelegenheid, maar dat is bijna een normaal bijproduct van dit evenement. Want het gaat om schenken. En schenken is feest en feest zonder schenken is niets.
Het gaat om een vrijwillige, idealistische inzet rond iets wat misschien wel de essentie van het leven is: een geschenk. Het is zelfs een mooi geschenk en om mooie geschenken draait nu eenmaal de geschenkenbeurs
Een steinerschool heeft alle redenen om een geschenkenbeurs zelf te organiseren: het gaat om creativiteit, om schone, gezonde producten, om natuurlijke, ecologische, biodynamische producten, ook om eigen producten. In de steinerschool wordt immers zeer groot belang gehecht aan het natuurlijke, het gezonde, het esthetische. Dat geldt zowel voor speelgoed, stoffen, voedingsmiddelen, zepen en zalfjes, enzovoort.
De steinerpedagogie is ook een pedagogie die een grote aandacht heeft voor ambacht en handwerk met oog voor authenticiteit en originaliteit.
En natuurlijk is een rijk boekenaanbod van goede kinderboeken, literatuur en antroposofische diepte-lectuur ‘des steiners’. Het hoeft niet duur te zijn en toch kan het mooi, degelijk, gezond, imaginatief zijn. Het mag ook tweedehands zijn, vintage.
Deze cultuur van kwaliteit instandhouden en levendiger maken, in een marktatmosfeer, is een vanzelfsprekend effect van de geschenkenbeurs.
Tot slot is de beurs ook altijd een opwindend kinderfeest geweest. Met kraampjes en poppenspelen, met kinderverrassingen.
De sfeer van de beurs is een onvergelijkbare en onvergetelijke kinderherinnering.

Terug naar De pedagogie